Det første brætspil

Backgammon er et af historiens første brætspil, der er designet til to spillere. Det findes i en række varianter, sådan som det oftest er tilfældet med populære spil. Uanset variant har man dog behov for taktik, strategi og ikke mindst held for at vinde i backgammon. Historikere kan berette, at backgammon har sin oprindelse fra et persisk spil, men der blev også spillet lignende spil i andre dele af verden. Her kigger vi nærmere på backgammons historie

Et persisk brætspil fra 500-tallet

Et spil, der minder om backgammon, kaldet Nard, blev dengang spillet i Persien. Ferdowsi, der var en persisk poet, angav den persiske fysiker Borzuya som spillets opfinder. Borzuya introducerede spillet, da han fik besøg af en indisk hersker. Terningerne, der blev brugt i dette spil var lavet af en kombination af teak og elfenben. I Mellemøsten kaldes denne version af backgammon også i dag for Nard, men det har forskellige regler og strategier i forhold til det oprindelige spil.

Lignende spil i Egypten, Italien og Irak

I Egypten er et illustreret brætspil kaldet Senet blevet gravet frem fra de kongelige grave. I det gamle Mesopotamien blev det kongelige spill Ur opdaget, og det regnes ofte som forløberen til de bordspil, vi kender i dag. I Rom i Italien spillede man ”Ludus Duodecim Scriptorum” eller et “spil om 12 linjer” spillet som bordspil.

Første backgammon spil spilles i Europa i 1000-tallet

I Frankrig blev det første backgammonspil spillet i 1000-tallet under navnet ”Jeux de tables” (bordspil). Det var et favoritspil for de rigtige storspillere på den tid. I det 13-århundrede blev det imidlertid forbudt at spille dette spil efter dekret fra Ludvig IX.

Samme variant nåede Tyskland i det 1300-tallet, og kom omkring 100 år senere så langt nordpå som til Island. Mod slutningen af det 16. århundrede var spillet også blevet meget populært i blandt andet Sverige. Backgammonspil er afbilledet på flere genstande fra dette århundrede, blandt andet på billeder fra tyske og hollandske malere, men også på billeder der var malet af italienske malere. I England havde kirken forbudt bord- og brætspil. Faktisk skal vi helt frem til 1965, før backgammon blev inkluderet i Oxford English Dictionary for første gang.

Engelske præster gør backgammon mere populært i 1700-tallet

Det skulle gå næsten 200 år, før der blev spillet meget brætspil i England. Det blev populært for det engelske præsteskab at slå tiden ihjel i de engelske kirker med denne form for underholdning. I midten af 1700-tallet blev der udgivet en bog om spilstrategier og -regler. Navnet backgammon menes at stamme fra ordene “back” og “gamen”, der betyder leg eller spil.

Begyndelsen af 1900-tallet – doblingsterningen introduceres i USA

Tidligt i 1900-tallet gennemgik spillet en række ændringer. Spilleklubber i New York introducerede blandt andet doblingsterningen. Med denne nye funktion kom der er en ekstra strategisk dimension til spillet, der blev meget populær.

Backgammonregler bliver udviklet senere i 1900-tallet

Prins Alexis Obolensky menes at være manden bag backgammons øgede popularitet i 1960’erne. Det var nemlig ham, der videreudviklede spillets regler. Prinsen dannede den første backgammon-klub i USA, nærmere bestemt i New York. Han organiserede et system til afholdelse af internationale backgammon turneringer. Turneringerne blev besøgt af både medier og pressen, og ikke mindst af flere adelige og filmstjerner. Det er naturligvis noget, der kunne sætte skub i populariteten.

Der er relativt få steder, hvor man skal spille backgammon på nettet. Der findes særligt gratis spil, og i skrivende stund kendes kun til få steder, hvor danskere kan spille backgammon for penge. Det gælder eksempelvis på Danske Spil, hvor man kan spille det under Zezam/Games.

Annonce

RoyalCasino-footer.gif